Дмитрівська територіальна громада

Київська область

24.04.2024 15:00

Нагадуємо про відповідальність за самовільне спалювання сухої рослинності та порушення пожежної безпеки в лісах

66290ff52b786__Текст-абзацу-(1).png

З настанням весни та початком господарських робіт на городах, в садках та інших прилеглих територіях, українці часто вдаються до спалювання сухостою та опалого листя. Однак навіть невелике загоряння може перекинутися на сусідні ділянки, торфовища і ліси, та призвести до катастрофічних наслідків.

Окрім того, спалювання сухої рослинності призводить до забруднення довкілля і шкодить здоров’ю людей. Під час згоряння виділяється дим, який містить такі шкідливі речовини, як чадний газ, окиси азоту, канцерогени. Вдихання такого диму може призвести до алергічних реакцій, хвороб серця та судин, інших тяжких захворювань. Особливо небезпечним дим є для дітей та людей похилого віку.

До того ж, спалювання трави та листя карається законом. Відповідно до ст. 77 Кодексу України про адміністративне правопорушення, випалювання стерні, луків, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою рослинністю, пасовищ на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг, у парках, інших зелених насаджень та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, для громадян передбачений штраф від 3060 до 6 120 гривень; для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 тисяч гривень.

У випадку порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачене накладання штрафу від 1530 до 4590 грн; для посадових осіб від 4590 до 15300 грн.

Шановні громадяни, у випадку, якщо ви стали свідком пожежі і ви не в змозі її погасити, телефонуйте на «101».