Дмитрівська територіальна громада

Київська область

06.06.2024 15:59

Що треба знати про холеру!

Без-имени-1.jpg

Холера - це гостре кишкове захворювання, яке відноситься до особливо небезпечних інфекцій і розповсюджене по всій Земній Кулі. Збудником холери є холерний вібріон.

Холерою хворіє лише людина, яка є єдиним джерелом інфекції. Вона виділяє холерний вібріон у навколишнє середовище будучи хворою, або у стані так званого здорового носійства. В першому випадку величезна кількість вібріонів виділяється при блюванні та проносі, в другому  – з калом. Вібріони потрапляють у каналізаційні стоки, воду відкритих водоймищ чи резервуарів. При недотриманні правил особистої гігієни збудник через немиті руки потрапляє в харчові продукти, на білизну, посуд. Крім того важливу роль в розповсюдженні холери відіграють  мухи. Вібріони добре зберігаються і навіть розмножуються в молоці, м’ясних блюдах, у воді.

Людина заражається холерою при догляді за хворим, купанні, вживанні води відкритих водоймищ, чи забруднених продуктів. Час, що проходить від моменту зараження до проявлення перших симптомів складає 5 – 6 днів.

Починається хвороба з проносу та блювання, які стають дуже частими ( більше 10 раз на годину). Розвивається велика слабість, запаморочення, загострюються риси обличчя. В тяжких випадках за день-два настає різке зневоднення організму. Без медичної допомоги, чи при запізнілому зверненні наступає смерть. Хвороба холери може протікати й атипово, як легкий пронос.

Щоб попередити зараження цією тяжкою хворобою:

  • дотримуйтесь чистоти в квартирі, місцях громадського користування, боріться з мухами;
  • ретельно мийте руки з милом перед приготуванням чи споживанням їжі;
  • не залишайте їжу відкритою, брудну посуду мийте негайно;
  • обов’язково старанно запобігайте забрудненню харчових продуктів, які вживаються без термічної обробки (хліб, сир, сметана);
  • молоко – кип’ятіть;
  • воду з відкритих водоймищ, необладнаних колодязів пийте тільки після кип’ятіння. Не вживайте некип’ячену воду з випадкових джерел;
  • не купайтесь в місцях не призначених для купання.

З появою будь-яких ознак кишкового розладу негайно звертайтесь до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!

 

Бучанська районна філія ДУ «Київський ОЦКРХ МОЗ».