Дмитрівська територіальна громада

Київська область

19.07.2023 12:34

В Україні запустили платформу «Місто нуль відходів»

Без-имени-1.jpg

Запрошуємо на серію освітніх вебінарів «‎Місто нуль відходів: від теорії до практики»!

Коли?

25 та 26 липня о 12:00

27 липня о 15:00

Де? Онлайн в Zoom

Чому ми про це говоримо?

До 2030 року Україна має управляти відходами по-європейськи. Жодних складних ноу-хау. Відмовляємося від зайвого, сортуємо, компостуємо, переробляємо, а якщо неможливо — використовуємо повторно. Шлях до «‎нуля відходів» доступний кожній громаді. Приєднуйтесь до подій та дізнайтесь, як зробити своє місто по-справжньому zero waste!

Програма заходів:

🟢 25 липня, 12:00 — Презентація інструменту «Місто нуль відходів‎»‎. Як громади можуть використати онлайн-платформу для досягнення цілей zero waste

🟢 26 липня, 12:00 — Досвід реалізації програми «Місто нуль відходів‎»‎ в Україні

🟢 27 липня, 15:00 — Міжнародний досвід‎. Як муніципалітети вивели систему управління відходами на якісно новий рівень.

Усі події відбудуться онлайн в Zoom.

Радимо долучитись на всі 3 дні, і ось, чому:

🟢 Ви отримаєте повне уявлення про концепцію «‎Місто нуль відходів»

🟢 Дізнаєтесь про дієві рішення зі зменшення відходів та управління ресурсами

🟢 Зможете використовувати всі можливості платформи city.zerowaste.org.ua (з цим інструментом ставати zero waste буде простіше й цікавіше 😉)

🟢 Поспілкуєтесь із представниками європейських муніципалітетів.

Іноземні спікери розкажуть, які виклики стояли перед ними на початку шляху та як їм вдалося вивести систему управління відходами на якісно новий рівень.

Реєструйтесь за посиланням: https://forms.gle/DsFDkNX3Wgkyxj3i8

Напередодні подій надішлемо вам запрошення на пошту. До зустрічі! 🌿

________________________________________

Довідково:

Громадська Спілка «Український Альянс Нуль Відходів» — це об’єднання організацій та активістів, мета яких — реформувати систему поводження з відходами та ресурсами в Україні. Спільнота прагне змістити фокус з переробки відходів на запобігання їх утворенню. Активісти переконані: марнування ресурсів має залишитись у минулому.

Інтерактивна модель «‎Місто нуль відходів» зображує сучасну систему управління відходами. За словами авторів ідеї — команди Zero Waste Alliance Ukraine — сайт є допоміжним інструментом для громад, бажаючих зменшити обсяг відходів та раціонально використовувати наявні ресурси.

Кому буде корисною платформа?

● Громадам, які працюють над створенням регіональних планів управління відходами. Адже цього вимагає закон.

● Містам і селам, які постраждали від окупації та/або обстрілів, та перебувають у процесі відбудови.

● Бізнесам, громадським організаціям та іншим спільнотам, котрі впроваджують zero waste проєкти і хочуть, щоб про них дізналися місцеві мешканці.

Актуально в умовах війни

За даними Міндовлілля, обсяги відходів руйнації через воєнні дії вже можна порівняти з кількістю ТПВ, що в середньому утворюються в Україні за рік. Але ці відходи мають потенціал для повторного використання, у тому числі в процесі відновлення громад.

Анна Прокаєва, керівниця Zero Waste Kharkiv, засновниця мережі екохабів та Zero Waste Academy: «‎Повоєнне відновлення України так чи інакше пов'язане з екологічною складовою. Йдеться про “зелені” технології, рішення, які можна запровадити в стратегії відновлення громад уже сьогодні. Що робити з відходами руйнування? Той самий шифер, цегла, залізні та дерев'яні перекриття… Цього ставатиме ще більше. Тому ми додали на сайті інформацію про відходи руйнування та ідеї щодо їх перевикористання. Саме такі будинки, інфраструктура, послуги, які є екологічно стратегічними та безпечними, мають бути у відновленій Україні»‎.

На зображенні може бути: текст