Дмитрівська територіальна громада

Київська область

26.04.2024 08:30

26 квітня – міжнародний день пам’яті Чорнобильської трагедії

662a58b9322e4__Текст-абзацу-(2).png

26 квітня виповнюється 38-а річниця Чорнобильської катастрофи.

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції є масштабнішою техногенною катастрофою в історії людства. За даними Інституту Національної Пам’яті:

- загалом в атмосферу через вибух на четвертому реакторі було викинуто 11 тон ядерного палива;

- 8,5 млн жителів України та сусідніх країн отримали чималі дози опромінення в перші дні після катастрофи;

- 81 населений пункт України став безлюдним.

Викиди ядерного палива припинилися лише через сім місяців після вибуху – в листопаді 1986 року четвертий енергоблок «помістили» в саркофаг, де він перебуває і досі.

Сьогодні, як розповідають екологи та дослідники, рівень радіації в зоні відчуження за три десятиліття вже зменшився в тисячі разів, та в деяких місцях досяг норми. Однак території, що знаходяться в радіусі десяти кілометрів від станції, втрачені для людства на сотні років.

Чорнобильська катастрофа стала причиною збільшення хвороб, забруднення довкілля, вимирання та гібридизації тваринного світу, а також поштовхом більш відповідально поводитись з технологіями.

Здавалося б, світ зрозумів наскільки небезпечними є ядерні технології. Однак і сьогодні, в 21 столітті, через російську агресію, ядерна загроза залишається як ніколи реальною для людства. рф не одноразово заявляла про готовність використати ядерний заряд в разі підтримки України Західними союзниками.

У світі знято понад 100 художніх та 200 документальних фільмів, присвячених трагедії Чорнобиля, написано більше 50 книг.

26 квітня ми згадуємо про найбільшу техногенну катастрофу, яка стала уроком для людства, та вшановуємо пам’ять тих, хто ціною власного життя та здоров’я ліквідовував наслідки аварії, а також дякуємо за подвиг представникам силових структур і персоналу ЧАЕС, який вберіг світ від повторної ядерної трагедії у 2022 році.