Дмитрівська територіальна громада

Київська область

25.05.2024 15:15

Вітаємо творців друкованого слова з їхнім професійним святом!

6651cf3bd1080__форма-для-новин-сайту_20240525_135557_0000.png

Вітаємо творців друкованого слова з їхнім професійним святом!

Кожного року, в останню суботу травня, в Україні відзначають день працівників видавничо-поліграфічного комплексу. Це професійне свято всіх причетних до створення книгопродукції: редакторів, коректорів, складальників, верстальників, дизайнерів, брошувальників, палітурників та багатьох інших.

Історія українського книгодрукування бере свій початок ще аж з 16 століття. Після винайдення Йоганном Гутербергом друкарського верстата та появи першої друкованої Біблії, процес створення книг та зростання грамотності серед населення Європи значно прискорився. В Україні перша друкована книга з’явилася у Львові в 1574 році. «Апостол» (книгу з текстами апостольських діянь та послань, яку використовують для читання під час богослужінь) видав друкар Іван Федоров. Того ж року він надрукував перший у Східній Європі підручник – «Буквар». Це видання стало першою східнослов'янською книжкою для початкового навчання грамоти. Окрім того, поява друкарні Федорова стала спасінням для українців, оскільки саме в той час православні намагались відстояти право на існування в католицькій Речі Посполитій, а освіта у цьому питанні мала ключове значення.

З тих пір українська книга відігравала одну з найголовніших ролей у становленні національної свідомості українців, культурного розвитку, зміцнення державності та прагнення до незалежності. І хоч протягом багатьох століть книгодрукування українською мовою забороняли та знищували, українське слово не тільки вижило, а й стало сильнішим, аніж будь коли. Сьогодні книги наших авторів продають багатотисячними тиражами, перекладають на сотні мов, нагороджують престижними міжнародними преміями.

Неможливо не оцінити роботу українських друкарень та видавництв в умовах великої війни. Як і колись, так і зараз, вони продовжують тримати фронт української писемності, яку окупанти так норовляться стерти з лиця землі. 23 травня, за два дні до сьогоднішнього свята, росія завдала чергового удару по Харкову, унаслідок якого була знищена друкарня. Через влучання загорівся цех з папером, згоріло 50 тисяч книг, і що найстрашніше – постраждали люди. Двадцять працівників зазнали поранень, семеро загинули. Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким загиблих.

В умовах повномасштабної війни ми бажаємо всім працівникам видавництв та друкарень якнайшвидшої перемоги та миру! Дякуємо за вашу працю, яка об’єднує усіх українців та робить українську друковану продукцію впізнаваною, популярною та доступною!