Дмитрівська територіальна громада

Київська область

24.06.2024 11:17

Профілактика отруєнь грибами

66792bae31682__222.jpg

Осінь – основний сезон для збору грибів, але перші збори грибів, у залежності від погодних умов, можуть бути у серпні, липні, або навіть у червні. На жаль отруєння грибами реєструються щорічно. Найбільша кількість випадків отруєння дикорослими грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки, але є й інші гриби, що можуть призвести до важкого отруєння та летальних результатів.

Щоб уникнути помилки, яка може стати фатальною, краще взагалі відмовитись від вживання дикорослих грибів. Найбільш безпечним, напевне, є споживання грибів промислового виготовлення (печериці, гливи тощо), вирощених в штучних умовах та придбаних у торговельній мережі. В жодному разі не купуйте свіжі/сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви, все ж таки, вирішили збирати гриби, дотримуйтесь наступних правил:

- кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні;

- не порівнюйте зібрані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;

- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки;

- не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних і залізниць, гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

- не збирайте грибів під час посухи, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;

- не куштуйте сирі гриби;

- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати не тільки отруєння грибами, а й дуже важке захворювання – ботулізм;

- зберігайте готові гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Наполегливо рекомендуємо відмовитись від вживання грибів дітям до 12 років; вагітним та жінкам, які годують грудьми; літнім людям.

Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Симптоми отруєння грибами можуть з'явитися у період від 30 хвилин до кількох діб, залежно від виду грибів, які ви вживали: запаморочення, нудота, сильна спрага, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності, судоми.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря. Для з’ясування причин отруєння, слід зберегти залишки грибів або грибної страви і передати для лабораторного дослідження.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя. Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже його методи залежать від виду гриба, що спричинив отруєння!

Запам'ятайте:Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Настійно радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні грибів!