Дмитрівська територіальна громада

Київська область

24.06.2024 11:18

Профілактика харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій

66792bf2db8b7__кишкова-інф.jpg

Харчові отруєння – це захворювання, які можуть бути викликані продуктами, отруйними за своєю природою, або хвороботворними мікробами.

Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози. Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили у продукті. До них належать ботулізм та стафілококові токсикози.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай в організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами або питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Джерелами збудників кишкових інфекцій можуть бути хворі люди та (або) так звані бактеріоносії – особи, у яких немає явних ознак та проявів хвороби. Збудники хвороб виділяються у навколишнє середовище з випорожненнями та через забруднені руки, при недотриманні хворими (бактеріоносіями) правил особистої гігієни.

Вагомим фактором передачі кишкових інфекцій є вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є водопровідна вода, через те, що її піддають очищенню та знезараженню. Замкнута система водопроводу виключає забруднення води хвороботворними мікроорганізмами.

Як правило перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я.

Від моменту ж потрапляння збудника кишкової інфекції в організм людини до появи перших ознак захворювання проходить від 1 дня до 7 днів (інкубаційний період).

До типових проявів харчового отруєння та гострих кишкових інфекцій належать:

• різкий біль у животі;

• діарея;

• нудота і блювання;

• зневоднення організму;

• відсутність апетиту та слабкість;

• підвищення температури.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій фахівці Держпродспоживслужби надають прості поради профілактики, що допоможуть уникнути захворювання і зберегти здоров’я та працездатність:

· не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;

· не брати в дорогу, при здійсненні подорожі продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);

· продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;

· при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;

· не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

· розливне молоко, куплене на агропродовольчих ринках перед вживанням обов’язково кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;

· при купівлі м’яса слід перевіряти наявність тавра, яке б свідчило про проходження ветеринарно-санітарного контролю;

· в жодному разі не їжте недосмажену (недоварену) птицю і м’ясо;

· не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;

· при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;

· для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;

· сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо;

· стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;

· перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом, необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;

· захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

· дотримуватися правил санітарної гігієни на кухні.

Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

У разі виявлення перших ознак харчового отруєння чи гострої кишкової інфекції терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Кожне захворювання вимагає специфічного, практично обґрунтованого лікування. А це може зробити тільки лікар! Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.