Логотип

Дмитрівська територіальна громада

Київська область

01.07.2025 10:06

ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ХОЛЕРИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

da01c666-6136-4df8-8c27-0b9d1089d7ae.png

Під час воєнних дій виникають умови, які можуть привести до підвищення захворюваності на гострі кишкові захворювання в т.ч. і холери, а саме: підвищення температури повітря; через окупацію територій та руйнування інфраструктури населених пунктів погіршується якість питної води; через невчасне захоронення загиблих окупантів забруднюються відкриті водойми, через відключення електроосвітлення не дотримуються умови зберігання харчових продуктів та їх приготування.

Випадки захворювань на холеру в Бучанському районі не реєструвались. В Україні випадки захворювань реєструвались в 1998, 1999, 2007 роках. Останній спалах холери стався в 2011 році в Маріуполі, коли холерний вібріон було занесено з іншої країни.

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією - холерним вібріоном, який від 2 днів до 2 тижнів і більше може зберігати життєдіяльність в навколишньому середовищі. Джерелом збудника інфекції є захворіла людина, або носій вібріонів. Передається холера фекально-оральним шляхом від людини до людини при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Симптоми холери:

- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос;

- м'язові судоми; загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;

- втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;

- наявність холодної шкіри;

- холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;

- задишка та різка слабкість.

Профілактика холери:

-вживати лише кип’ячену воду;

-за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;

-ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

-не вживати харчові продукти, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;

-мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;

-ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!!! При своєчасно розпочатому лікуванні не тяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, яка може призвести до летального наслідку.

Бучанська районна філія ДУ «КиївськиОЦКПХ МОЗ»

24.06.2025р.