Дмитрівська територіальна громада

Київська область

11.04.2023 15:42

Розповідь жителів модульного містечка у селі Дмитрівка – документальне свідчення для архіву музею «Голоси Мирних»

Без-имени-1.jpg

Розповідь жителів модульного містечка у селі Дмитрівка – документальне свідчення для архіву музею «Голоси Мирних»

Журналісти міжнародної телекомпанії Аль-Джазіра зробили репортаж про роботу команди музею «Голоси Мирних», які працювали у модульному містечку села Дмитрівки. Знімали відео особистих історій переселенців, і тих, хто втратив власне житло через бойові дії. Розповідь кожного з них стала документальним свідченням для архіву музею. Весь світ має знати й пам’ятати про їх особисті трагедії, відеозаписи які ми згодом опублікуємо. Хто ці герої?

Валерій Кучер разом з дружиною Аліною з маленькими дітьми ледь вирвалися з окупованої Херсонщини. Блокпости, перевірка документів спецслужбою ФСБ російської федерації, два тижні очікування в колоні автомобілів довжиною 5 км. Дарунок долі – виїзд по одній смузі дороги, дві з яких поряд заміновані…

Григорій Половинка разом з дружиною Людмилою евакуювалися з Нової Каховки, 65 річний чоловік після чотирьох місяців перебування в окупації втратив власний будинок, автомобіль, майно.

Ніна Дьяченко евакуювалась у 2019 році з Мар’їнки до Курахового, її житло зруйноване вщент, з початком повномасштабного вторгнення переїхала з рідними в Бузову, жила у гуртожитку етнографічного центру «Українське село», зараз мешкає у модульному містечку.

Валентина Симоненко на початку війни евакуювалася у місто Фастів. Сусіди повідомили, що її квартира зазнала руйнації, все майно пошкоджено.

Лідія Семенюк мала власний будинок у Дмитрівці. Перший раз міною був знищений дах. Лілія Іванівна з рідними була вдома, дивом вціліли. Вдруге після влучання танкових снарядів у газовий котел - будинок згорів.

Оксана Соловйова разом з чоловіком Сергієм переїхали у 2014 році з Маріуполя, купили житло в селі Мила. Війна наздогнала вдруге – будинок зруйнований прямим влучанням.

Даша Щербина втратила власне житло у таунхаусі села Дмитрівки. Будинок розстріляли 30 березня, коли велися запеклі танкові бої за визволення Київщини.

Юрій Сірьогін втратив власний будинок у Дмитрівці під час бойових дій.

Відчай, розпач, біль – це те, що переніс кожен з них. Вісім історій людей, які вражають до сліз.

#Голоси_Мирних