Дмитрівська територіальна громада

Київська область

26.04.2023 11:31

Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

Без-имени-1.jpg

 

26 квітня 2023 року виповнюється 37 років техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи планетарного масштабу - аварії на Чорнобильській АЕС.

Величезна трагедія, найбільша екологічна катастрофа 20 століття не стала уроком для людства. 24 лютого 2022 року російські окупанти захопили зону відчуження та оточили по периметру ЧАЕС, перетворивши ядерний об’єкт на військову базу. Майже місяць Чорнобильська зона потерпала від руйнівних дій мародерів. Рашисти взяли в полон персонал станції, примушували людей до роботи в умовах надмірного опромінення. Їм вдалося вивезти унікальне радіологічне обладнання. Атомна електростанція 5 діб не отримувала зовнішнього живлення, необхідного для безпечного зберігання відпрацьованого палива.

У таких складних умовах працівникам ЧАЄС вдалося забезпечити безперебійну роботу реактора і найбільшого у світі сховища відпрацьованого ядерного палива. Понад сто фахівців дбали про безпеку не лише станції, а й цілого світу. Вони, як ніхто, розуміли можливі наслідки ядерної катастрофи.

Загроза ядерного лиха залишається і на Запорізькій АЕС. Персонал станції вже другий рік перебуває під терором окупантів, які від’єднали її від енергосистеми України.

Засвідчуємо свою шану всім ліквідаторам страшної аварії 1986 року і всім тим, хто ціною власного життя та здоров’я підтримували роботу Чорнобильської АЕС під час окупації. Попри смертельну загрозу, нехтуючи власною безпекою, ці безстрашні герої боролися з смертоносним лихом, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті.

У лавах ліквідаторів аварії на ЧАЕС були представники Дмитрівської громади, багатьох з них вже немає в живих. 80 осіб з нашої громади мають посвідчення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи:

1- а категорія – 24 чоловіки;

2- а категорія – 52 чоловіки;

3- я категорія – 4 чоловіки.

Ми повинні пам’ятати, що ядерна енергія, яка виходить з-під контролю, немає кордонів!

На зображенні може бути: текст