Дмитрівська територіальна громада

Київська область

28.08.2021 11:40

Серпнева педагогічна конференція «Освіта України – 30 і компетентності майбутнього»

Без-имени-1.jpg

27 серпня в приміщенні Дмитрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулася серпнева педагогічна конференція «Освіта України – 30 і компетентності майбутнього».
Ця зустріч зібрала разом усіх педагогів освітніх закладів Дмитрівської територіальної громади, які обговорили найактуальніші питання нового 2021/2022 навчального року та визначили стратегію розвитку освітнього процесу.


В роботі конференції взяв участь Дмитрівський сільський голова Тарас Дідич, який привітав освітян з початком навчального року і вручив почесні грамоти та подяки за вагомий особистий внесок у реалізацію завдань сучасної державної політики в галузі освіти.


Очільник громади зазначив, що уже четвертий рік ми продовжуємо роботу в умовах Нової української школи. Нова українська школа є школою навчання та розвитку компетентностей. Часи змінюються, і освітній процес слід адаптувати до потреб здобувачів освіти. Тому основним, базовим компонентом є підвищення якості освіти, впровадження в освітній простір компетентнісної освіти, зокрема функціонування офлайн - та онлайн-ресурсів ціннісних орієнтирів освіти, кардинальне оновлення системи підготовки та супроводу компетентного вчителя для НУШ.

Місія сучасного вчителя і школи – навчити дітей бути гнучкими у змінах, легко адаптуватися і вміти навчатися впродовж усього життя. Ми навчаємо дітей у новому суспільстві, яке потребує компетентного випускника з навичками працювати у команді та оперативно розв'язувати складні проблеми.
Щоб це вдалося, самому треба постійно самовдосконалюватися, бо ми створюємо школу, де важливий успіх кожної дитини.

Учитель має вміти мотивувати учня до розвитку, до знання предмета, до пізнання світу. Це можна зробити лише тоді, коли любиш свою працю, коли ти відповідальний і відкритий до світу. Саме такі вчителі працюють у нашій громаді.
Чотири базових компоненти розвитку якості освіти: ціннісно-компетентністна освіта, інтелектуальна освіта нації, безпечне для життя і здоров’я середовище, трансформація управління освітою – будуть успішно упроваджуватися в Дмитрівській територіальній громаді.

Тарас Тарасович подякував освітянам за наполегливу працю, творчість, креативність, вміння бути готовими до змін в освітньому процесі.
Заступник Дмитрівського сільського голови Христина Сідакова з метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти, впровадження нового змісту освіти, заснованого на формуванні особистості, громадянина, фахівця ознайомила присутніх зі стратегічними завданнями на 2021/2022 навчальний рік розвитку освіти Дмитрівської сільської ради.

Начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту та національно-патріотичного виховання Олена Іванчук звернулася до присутніх та підсумовуватла роботу за минулий навчальний рік:

- заклади загальної освіти одержали ліцензії на провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти (Розпорядження Київської обласної державної адміністрації від 01.03.2021 року № 100);

- на закупівлю обладнання для 1 класів Нової української школи державою було надано субвенцію в розмірі 333 502 грн. Співфінансування місцевого бюджету становило 83 854 грн.;

- 18.08.2021 року рішенням сесії Дмитрівської сільської ради вирішили встановити вартість харчування в межах - 30 грн. на 1 дитину (одноразово за день), для учнів 1-4 класів та пільгової групи дітей (в минулому році ця сума складала -13 грн. 60 коп.).

- 245 дітей сіл громади мали змогу відпочити в оздоровчому закладі села Рибаківка, Миколаївської області коштом Дмитрівської сільської ради;
- в закладах освіти Дмитрівської територіальної громади активно проводиться робота над створенням сучасного освітнього середовища, зокрема завершуються ремонтні роботи навчальних кабінетів, коридорів, учительських, спортивних залів, харчоблоків;

- у Шпитьківському комунальному дошкільному закладі «Світлячок» функціонує 4 групи, після реконструкції закладу освіти з вересня 2021 планується відкрити ще 2 групи, заплановано створити додаткових 40 місць;

- у закладі дошкільної освіти «Лісний» функціонує одна різновікова група. Після літнього поточного ремонту, планується відкритись ще одна група, заплановано створити додаткових 15 місць;

Учасники наради мали змогу не тільки почути корисну інформацію зі слів доповідачів, але й отримати багаж нових знань з сучасних новітніх технологій:


1. Диджиталізація як сучасний освітній тренд XXI століття.

2. STEM - освіта як засіб модернізації наук природничо-математичного циклу (упровадження STEM – освіти, оснащення відповідних лабораторій) - Дмитрівська ЗОШ І-ІІІ ступенів.

3. НУШ: інноваційна система оцінювання в початковій школі.

4. Безпечне для життя і здоровʼя освітнє середовище (запровадження проєкту «Здорова школа»; організація якісного та безпечного харчування в усіх закладах освіти; запобігання булінгу та кібербулінгу).

5. Запровадження психологічних програм, проєктів, спрямованих на профілактику асоціативних явищ, труднощів адаптації, порушень у поведінці.

6. Реалізація стратегії популяризації української мови «Сильна мова – успішна держава» в закладах освіти.

7. Новій українській школі - нова фізична культура.

8. Створення інклюзивного освітнього середовища в закладах дошкільної освіти.

Долучилися до участі в педагогічній конференції й старости старостинських округів.


Реалізація стратегічних завдань освіти громади на 2021/2022 навчальний рік буде здійснюватися відповідно до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Національної стратегії розвитку освіти в Україні», Концепції «Нова українська школа» та інших нормативних актів.


Нехай наступний 21/22 навчальний рік буде щасливим, результативним та втіленням в життя усього задуманого!