Дмитрівська територіальна громада

Київська область

«ЄВІДНОВЛЕННЯ»: ІНСТРУКЦІЯ З ПИТАНЬ ОТРИМАННЯ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ НА РЕМОНТ ПОШКОДЖЕНОГО ЖИТЛА

(Дана компенсація передбачена для власників приватних будинків, квартир та житлових приміщень, які розміщені на неокупованій території. Ви можете отримати кошти, якщо не зробили ремонт самостійно.)

✔️ Як можна отримати грошову допомогу?

1. Подати повідомлення про пошкоджене майно в застосунку чи через портал Дія, якщо не подавали раніше;

2. Відкрити спеціалізований рахунок «єВідновлення» в одному з банків учасників програми: «Izibank», «Monobank», «Приватбанк», «Sense bank», «А-Банк», «ПУМБ», «Sport bank», «Raiffeisen Bank International». Список банків-партнерів поповнюватиметься в міру їх підключення до «єВідновлення»;

3. Відкрити картку можна, як у застосунку відповідного банку, так і особисто у відділенні банку;

4. Подати заяву про отримання допомоги через Дію;

5. Дозволити комісії місцевої ради обстежити майно та надати їй документи (на пільги та право власності).

✔️ Які є подальші кроки для отримання грошової допомоги?

Спеціальна Комісія протягом 30 календарних днів з дня подання заяви розгляне її (у разі, коли заява була подана до дати утворення комісії, строк розгляду заяви відраховується від дати утворення комісії уповноваженим органом), проведе обстеження пошкодженого майна, внесе дані про цей об’єкт в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить вартість його відновлення. Після рішення Комісії заявник отримує підтвердження та гроші на спеціалізовану картку єВідновлення. Конкретна сума коштів визначається Комісією на основі розрахунків, затверджених постанові Кабінету міністрів №381 від 21.04.2023 року про порядок компенсації.

✔️ На що можна буде використати грошову допомогу?

Використати кошти можна буде протягом 1 року з моменту їх нарахування на будівельні матеріали, вікна, двері, покрівлю, а також на оплату будівельних робіт (обов'язково повинні мати відповідні MCC-коди чи торгівельні коди). Придбати їх можна буде лише у компаній, які є учасниками даної програми. Список партнерів-учасників, у яких можна придбати будівельні матеріали та послуги, додаватимуть поступово на веб-сайті послуги erecovery.diia.gov.ua.

✔️ учасники бойових дій;

✔️ люди з інвалідністю внаслідок війни;

✔️ ветерани війни;

✔️ члени сімей загиблих військових;

✔️ мобілізовані;

✔️ діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;  багатодітні родини;

✔️ люди з інвалідністю І та ІІ групи;

✔️ батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу;

✔️ опікуни/піклувальники, прийомні батьки та патронатні вихователі.

✔️ Категорії громадян, які мають першочергове право на отримання компенсації:

✔️ Що робити громадянам, чиє житло знищене / потребує серйознішого ремонту / відремонтоване власними силами?

Програма єВідновлення спрямована на поточний ремонт чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтоване раніше і підлягає відновленню. Це, зокрема, стосується квартир, приватних будинків та інших житлових приміщень, наприклад кімнат в гуртожитку.

Наразі розробляється інструмент для проведення капітального ремонту житла. Також невдовзі має початися практична імплементація Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» про запуск механізму компенсації за знищене житло у вигляді житлових сертифікатів.

Що стосується тих осіб, які вже відремонтували своє житло, держава обіцяє розробити механізм репарацій.

«ЄВІДНОВЛЕННЯ»-ІНСТРУКЦІЯ.docx