Дмитрівська територіальна громада

Київська область

28.12.2021 10:27

ДТЕК Київські регіональні електромережі закликає клієнтів свідомо використовувати електроприлади

Без-имени-1.jpg

Значне зростання навантаження на мережі підвищує ризик виникнення аварійних ситуацій, що приводять до відключення світла у клієнтів Київської області. ДТЕК Київські регіональні електромережі закликає клієнтів свідомо ставитися до енергоспоживання та не вмикати багато енергоємних приладів одночасно.

Останнім часом компанія бачить різке збільшення споживання електроенергії. В 2020 році споживання в грудні складало 832,8 млн кВт/г. В грудні 2021 року - 878 млн кВт/г, що на 45 млн кВт/год більше. В цілому по області  ситуація з аварійністю на мережах, що може бути спричинена зростання навантаження на них, знижується. Зокрема в 2021 році кількість аварій знизилась на 9% в порівнянні з 2020 роком. 

Разом з тим, спостерігаємо, що в густонаселених районах та містах області, аварійність на мережах лишається високою, а в окремі періоди – навіть зростає. Зокрема в Бучанському районі.

Причиною цього є значне зростання споживання електроенергії через підвищення ціни на газ. Клієнти Київщини дедалі частіше користуються електроенергією для обігріву будинків, що приводить до зростання навантаження на мережі. Електромережі розраховані та спроектовані на коефіцієнт одночасності включення потужності в середньому 0,3. Коли одночасно вмикаються енергоємні прилади, такі як електрокаміни, він значно зростає до 1, що може приводити до аварій на обладнанні та мережах.

Поточні технічні можливості системи електромереж та їх обмеження пов’язані з політикою держрегулятора НКЕРКП та діючою до 2020 року системою тарифоутворення. Протягом 20 років інвестиційна програма компанії, яка є джерелом модернізації мереж, затверджувалась в рази меншому розмірі, ніж того потребувало оновлення мереж відповідно до розвитку області. Через це зношеність мереж складала 70%.

В 2021 році компанія здійснила перехід на нову модель тарифоутворення – RAB-тариф та отримала змогу інвестувати в інфраструктуру мереж регіону на 112% більше. Компанія має системний план модернізації мереж до 2030 року. Разом з тим сьогодні ми закликаємо клієнтів до свідомого використання електроприладів, розуміючи, що значне підвищення об’ємів використання енергоємних приладів підвищує ризики аварій на електромережах. Компанія робить все можливе, аби модернізувати мережі та оперативно реагувати на аварійні ситуації, що стаються.

ВІДДІЛ З КОМУНІКАЦІЙ ДТЕК

press_krem@dtek.com

dtek-krem.com.ua